skip to Main Content
Narciss- Påskelilje & Pinselilje

Narciss- påskelilje & pinselilje

Påskelilje eller pinselilje?

Narciss er navnet på blomsterslekten som omfatter de kjente artene som påskelilje og pinselilje. Slekta omfatter flerårige urter med løk. Bladene er grunnstilte, linjeformede og vokser fram samtidig med blomstene. Blomsterstengelen er hul med én eller flere blomster, og blomstene er hvite, gule eller oransje med seks blomsterdekkblader.

Før i tiden sa man at de gule narcissene het påskeliljer og de hvite pinseliljer. Men det var før i tiden. Nå er det krysset frem utallige sorter narcisser

Navnet stammer fra det greske ordet “Nark” som betyr fantastisk eller sløvsinn, fordi det ble antatt at duften av Narcissus hadde hypnotiske egenskaper. Narcissnavnet er også  knyttet til den greske mytologiske karakter Narcissus som forelsket seg i sitt eget speilbilde. Påskeliljer sies å ha sprunget opp der han døde og ble oppkalt etter ham.

Et sikkert vårtegn er det når narcissene kommer på bordet.

 

Avhengig av art, blomstrer nacisser mellom februar og mai. Har du narcisser som løkblomster kan du resirkulere ved å plante de ut i hagen når de har visnet og været tillater det.

Så snart bakken har tint graver du løkene ned. Løken står vanligvis veldig tett i pottene så bryt gjerne opp til single løker. Plante løkene med ca. en løks avstand. Neste vår kan du igjen nyte synet av pinselijer og påskelijer i din egen hage.

Stell av narcisser som snittblomster:

  • Skjær stilkene rett over før de settes  i vasen i rent, kaldt vann
  • Skift gjerne vannet i vasen annen hver dag
  • Narcisser bør stå alene i vasen, siden de skiller ut et slim som kan hindre vannopptaket hos andre snittblomster i samme vase
  • Ønsker du å pynte påskeliljene og pinseliljene kan du sette de sammen med kvister og andre grener, f.eks. gåsunger
  • Sett vasen kjølig om natten så varer de lenger

Når det gjelder narcisser i potte kan disse vannes når de begynner å blomstre.

Påske inspirasjon
Back To Top